Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | Reportér 24

Reportér 24
Begam Trnava
Označenie inzercie

ISSN 1338-032X   Dnes je 18. 10. 2018, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Expedicia  Za polárny kruh 2016
Označenie inzercie
Kazachstan Astana 2017
Označenie inzercie
Vysivanie na textil
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
Na zamyslenie...
Označenie inzercie
Označenie inzercie

Chlieb a pečivo musia byť drahšie pre sociálny balíček, výrazné sucho a rast cien surovín. Inak hrozí ekonomický kolaps pekární

NEXTINA  |MM|  Výrazné sucho v Európe zvyšuje až o tretinu ceny pšenice a pšeničnej múky

·         Okrem cien surovín narastajú aj ceny pohonných látok

·         Náklady aj naďalej neúmerne dvíha sociálny balíček a rast minimálnej mzdy

·         Slovenskí pekári volajú o pomoc. Žiadajú nárast odbytových cien, ako aj cien na pultoch

·         Ak sa ceny neupravia, pekári zvažujú, že počas voľna zatvoria pekárne a nebudú piecť

Bratislava, 28. august 2018– Nepriaznivá klíma v Európe spôsobila tento rok výrazný výpadok pšenice a pšeničnej múky. Sucho v Nemecku a Taliansku či každodenné dažde v Poľsku spôsobili, že väčšina produkcie smeruje do týchto krajín, pričom ceny obilnín výrazne narástli pre všetkých európskych odberateľov. Situácia sa negatívne dotkne aj slovenských pekárov.

 

Tí už dnes počítajú s rastom cien obilia na našom trhu o 25 až 30 %. „Múka je pre pekárov základnou surovinou pri výrobe výrobkov, preto je nevyhnutné, aby sa takýto výrazný nárast jej ceny premietol do konečných cien. Už v septembri by sme mali definitívne vedieť, o koľko presne nám náklady vzrástli,“ priblížila Tatiana Lopúchová, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. Zároveň upozorňuje na jeden dôležitý fakt. Slovenskí pekári budú musieť prehodnocovať odbytové ceny, pričom už teraz žiadajú odberateľov o úpravy týchto cien.

Dôvodom sú okrem pšenice aj ďalšie drahšie vstupy do výroby. „Ceny surovín v súčasnosti tvoria tretinu z celkových nákladov na výrobu, mzdové náklady asi 40 % a približne 16 % nákladov pripadá na prepravu pečiva. Práve preprava je veľmi dôležitou súčasťou pekárenskej výroby. Každý deň z pekární odchádzajú desiatky dodávok, ktoré zásobujú predajne. Pritom cena pohonných látok vzrástla za prvý pol rok o viac ako 7 %,“ vypočítava Tatiana Lopúchová.

 

Ceny určujú drahšie suroviny i sociálny balíček

Drahšie vstupy na výrobu v kombinácii s neúmerne rastúcimi osobnými nákladmi, sú pre slovenských pekárov ekonomickou nočnou morou. Už v tomto roku došlo k zvýšeniu príplatkov v rámci sociálneho balíčka, no od nového roka sa opäť zvyšuje minimálna mzda. Tá určí ďalší rast príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatok v rámci druhého kola sociálneho balíčka, ktoré nastane 1. mája 2019. „Napríklad aj zajtra, 29. augusta, odvedú slovenské pekárne v rámci sociálneho balíčka štátu viac peňazí a jeho druhá vlna náklady opäť výrazným spôsobom navýši. Na toto sa slovenskí pekári nemôžu nečinne prizerať,“ približuje Tatiana Lopúchová, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

 

Budeme piecť chlieb aj počas sviatkov?

Podľa jej slov odpracujú budúci rok zamestnanci v pekárňach 43 % času v noci, 15 % času v sobotu a 17 % pracovného času v nedeľu, pričom v prípade kumulácie viacerých príplatkov (práca v noci, zároveň cez víkend, na ktorý pripadá sviatok – pozn.) môže cena práce na jedného zamestnanca narásť až trojnásobne. Hodinová mzda na zamestnanca, ktorá sa odvíja od zákonom stanovenej minimálnej mzdy, v takomto prípade vychádza až na 16,56 eur. To výrazne navyšuje náklady na výrobu chleba.„Tento stav je dlhodobo neúnosný. Mnohí pekári sa preto  zamýšľajú, či v tieto dni voľna budú vôbec chlieb piecť alebo pekárne zatvoria. Sme preto nútení rokovať o navýšení odbytových cien, inak hrozí slovenským pekárom od nového roka kolaps vo výrobe,“ uzavrela Tatiana Lopúchová.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
›REGISTROVANÍ NICKOM‹
všetci

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
ATELIER MAJKO
Označenie inzercie
naEXpediciu.sk - cestovetelsky portal
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Kniha Nezna revolucia Mytny
Označenie inzercie
Zlate pastilky
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Cestovanie 1 B
Označenie inzercie
ATELIER MAJKO
Označenie inzercie
Vyhľadávanie
naEXpediciu.sk - cestovetelsky portal
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Posledné komentáre

Bezpecne mesto
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Kniha Nezna revolucia Mytny
Označenie inzercie
Zlate pastilky
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Cestovanie 1 B
Označenie inzercie
Bottom panel

© reporter24.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na reporter24.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign