Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | Reportér 24

Reportér 24

ISSN 1338-032X   Dnes je 22. 10. 2017, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Jordansko Izrael
Označenie inzercie
Expedicia  Za polárny kruh 2016
Označenie inzercie
Kazachstan Astana 2017
Označenie inzercie
Vysivanie na textil
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
Na zamyslenie...
Označenie inzercie
Označenie inzercie

Melieme, melieme múčku

159

Mgr. Erika Slobodová, historička VMGa |MM| V dňoch 8. – 9. septembra sa v rámci podujatia „Dni európskeho kultúrneho dedičstva“ konal vo Vlastivednom múzeu v Galante Deň otvorených dverí, počas ktorého bol vstup pre verejnosť zadarmo. Múzeum navštívili záujemcovia o históriu a množstvo študentov z miestnych škôl. Múzeum z hľadiska svojho zamerania na vodné mlyny a mlynárske remeslo dňa 9. septembra obohatilo expozície ukážkou mletia múky z tradičných surovín, ktoré nám priblížil Lajos Tuba aj s prednáškou o mlynárstve.

Pôvodne sa múka pripravovala drvením obilnín -  mletím na ručnom mlyne, ktorý tvorili dva kamenné žarnovy, ktoré sa dávali do pohybu fyzickou silou otáčavým pohybom. Do otvoru v hornej časti sa nasypala hrsť obilia. Prvotný výsledok - celozrnná múka sa sypala v malom otvore v dolnej časti. V prípade potreby sa múka nasypala späť a namlela na požadovanú konzistenciu (krupica, polohrubá, hladká múka).

Pôvodnými plodinami, ktoré sa pestovali na našom území, boli staré nešľachtené druhy pšenice – špalda, kamut, pšenica jednozrnka a dvojzrnka. Okrem týchto sa v mlynoch mlel aj jačmeň, kukurica, raž, pohánka, proso a v prípade nedostatku tradičných obilnín sa mlela múka aj z ovsa a dokonca aj z koreňa pýru plazivého.

Múka bola prvotnou surovinou pri výrobe jednej zo základných potravín ľudí – chleba. Pôvodne sa chlieb piekol len z kvásku z ražnej múky. Kvások predstavuje najstaršiu prirodzenú metódu kyprenia cesta a nenahraditeľnú surovinu v kuchyni našich predkov. Využíval sa už v Egypte, kde si ľudia všimli, že múka zmiešaná s vodou po niekoľkých dňoch pri vhodnej teplote začne prirodzene kvasiť. Prítomné mikroorganizmy postupne rozkladajú obsiahnuté sacharidy na oxid uhličitý. Súčasne fungujú aj ako prirodzená ochrana proti plesniam. Príprava kvásku trvá približne 4 dni. Kvások sa používal pri pečení akéhokoľvek kysnutého pečiva až do stredoveku. Potom sa začali používať pivné kvasnice, v polovici 19. storočia sa potom na základe nových poznatkov z oblasti mikrobiológie začali vo veľkom vyrábať moderné kvasnice.

Múzeum by sa touto cestou chcelo poďakovať pani Márii Hruškovej z Váhoviec, ktorá sa venuje pečeniu zdravého kváskového chleba už dlhé roky a napiekla na ukážku rôzne druhy. Ľudia tak mali možnosť skúsiť ako chutil chlieb našim predkom.   

 

 


Fotogaléria k článku:

159
Autor: Vlastivedné múzeum v Galante
159
Autor: Vlastivedné múzeum v Galante
159
Autor: Vlastivedné múzeum v Galante


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
›REGISTROVANÍ NICKOM‹
všetci

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
ATELIER MAJKO
Označenie inzercie
Vyhľadávanie
naEXpediciu.sk - cestovetelsky portal
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Posledné komentáre
Komentáranonym Predvčerom:
Policajné správy z Prešovského kraja
Komentáranonym 19-10-2017 11:44:09:
HC SLOVAN Bratislava a Lyoness: Štartovací výstrel k spoločnému Cashback Card programu
Komentáranonym 19-10-2017 11:07:53:
Invalidný dôchodca je nezvestný už 48 hodín
Komentáranonym 14-10-2017 22:48:11:
19. riadne zasadnutie Zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja
Komentáranonym 14-10-2017 08:48:24:
VIII. ročník medzinárodných Majstrovstiev Trnavy vo varení kotlového gulášu sa blíži
Komentáranonym 14-10-2017 07:42:36:
Zlatý šestnásty ročník Dňa IDC
Komentáranonym 14-10-2017 06:01:18:
Gruzínsko
Komentáranonym 13-10-2017 17:16:18:
Polícia vo Zvolene pátra po hľadanom mužovi - AKTUALIZOVANÉ
Komentáranonym 13-10-2017 17:01:13:
„Pane, želáte si minerálku sýtenú, alebo nesýtenú“.
Komentáranonym 12-10-2017 02:42:44:
Policajné správy z Prešovského kraja
Komentáranonym 11-10-2017 12:25:23:
„Deň radosti ahoj Dunaj“
Komentáranonym 11-10-2017 11:21:06:
Erko tábor na Vlčom vrchu

Bezpecne mesto
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Kniha Nezna revolucia Mytny
Označenie inzercie
Zlate pastilky
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Cestovanie 1 B
Označenie inzercie
Bottom panel

© reporter24.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na reporter24.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign

Obcan rozhodni
Označenie inzercie