Ochutnali sme múzejné pivo
Ing. Katarína Búsová, lektor, referent cestovného ruchu – Vlastivedné múzeum v Galante |MM| Dňa 6. septembra 2018 Vlastivedné múzeum v Galante organizovalo podujatie v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva pod názvom Pivo, pivo, pivo – výstava, prednáška, ochutnávka. Tematiku podujatia inšpirovala dočasná tematická výstava Od chmeľu k pivu, ktorá je zapožičaná do Galanty z Tribečského múzea v Topoľčanoch už len do 8.9.2018.
Prednášajúcim bol Jozef Gaál z galantského regiónu, ktorý vyštudoval poľnohospodárstvo v Prahe a vareniu piva sa venuje už skoro desať rokov. jeho prednáška bola zameraná na praktiky varenia domáceho piva. Svoju prednášku doplnil s ukážkou potrebných surovín. Medzi návštevníkmi nechal kolovať viac druhov sladu, ktorý mohli aj ochutnať a rôzne druhy chmeľových granúl a čerstvý chmeľ. Ako znalec vedel vysvetliť rozdiel medzi kvalitnými a nekvalitnými surovinami. Rozprával návštevníkom aj o spôsobe veľkovýroby piva a o dôležitosti precíznej techniky. Podľa jeho názoru pivo dokáže uvariť každý, ale nie každý varí s rozumom, keďže všetky potrebné ingrediencie treba starostlivo vyberať a skontrolovať. Gaál svoju prednášku spestril aj so svojimi zážitkami z pivných prechádzok z rôznych pivovarov, múzeí, či podnikov. Na konci prednášky premietal krátke video o varení piva, ktoré robil on sám počas 34. Galantských trhov vo Vlastivednom múzeu v Galante. Podujatie bolo ukončené ochutnávkou tohto múzejného piva, avšak pivo dostane svoju konečnú chuť až v decembri.
Nasledujúca dočasná výstava sa otvára 19.9.2018 pod názvom Významné výročia slovenských dejín vo Vlastivednom múzeu v Galante.
Fotogaléria k článku:
Komentáre k článku:
Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.