ISSN 1338-032X

Deti už môžu písať Ježiškovi, poteší ich milým darčekom

Miroslav Košírer / Bratislava /  Deti z celého Slovenska i sveta môžu aj v tomto roku písať Ježiškovi na adresu „Ježiško 999 99“, Slovenská pošta mu všetky odkazy doručí. Dôležité je uviesť na pohľadnici či liste spiatočnú adresu. Pohľadnicu môžu poslať aj cez špeciálnu internetovú aplikáciu – mojapohladnica.sk. Spolu s odpoveďou im Ježiško pošle aj milý rozprávkový darček. Obľúbený projekt Vianočnej pošty dnes slávnostne otvorili generálny riaditeľ Slovenskej pošty Vladislav Kupka a Tomáš Kalivoda z Union poisťovne.

„Vianočná pošta sa stala pre deti nielen zo Slovenska, ale z celého sveta už pevnou súčasťou predvianočných zvykov a predznamenáva príchod najkrajších sviatkov v roku. Vďaka tomuto unikátnemu projektu môžu napísať deti Ježiškovi svoje tajné želania, čo podporuje ich kreativitu i fantáziu, a Slovenská pošta všetky pozdravy Ježiškovi doručí. Projekt organizujeme už 25-ty krát a za tento čas sme doručili Ježiškovi do Rajeckej Lesnej viac ako 2 milióny pozdravov od detí z celého sveta. V tomto roku prišlo už takmer 1200 listov, z toho 815 bolo zo Slovenska. Zo zahraničných krajín dominovali Taiwan (takmer 280 listov), Čína, Hongkong, Nemecko a Japonsko,“ povedal generálny riaditeľ Slovenskej pošty Vladislav Kupka.

Prvý list adresovaný Ježiškovi prišiel 27. apríla od Natálky z Banskej Bystrice a zo zahraničia 11. augusta z Taiwanu. Obsahom detských listov sú v prevažne zoznamy vytúžených darčekov, ktoré by si chceli nájsť pod vianočným stromčekom. Najčastejšie sú to hračky, tablety, mobily, športové potreby, knihy, spoločenské hry, ale aj živé zvieratká.

„Ten najkrajší dar je vždy spoločný čas. Vďaka písaniu listov Ježiškovi môžu rodičia viesť svoje deti k zmysluplnej aktivite, ktorú zvlášť v dnešnej materiálnej a hektickej dobe vnímame ako veľmi dôležitú. Súčasťou Vianočnej pošty je aj originálna rozprávka zverejnená priamo na stránke projektu, ktorá v sebe skrýva dôležité posolstvo a spríjemní deťom i dospelým predvianočné chvíle,“ uviedol Tomáš Kalivoda, člen predstavenstva Union poisťovne, ktorá je partnerom projektu.

Napísať Ježiškovi je veľmi jednoduché – svoje priania, odkazy, obrázky môžu deti posielať na akejkoľvek pohľadnici, prípadne môžu napísať list a poslať ho v obálke na adresu „Ježiško 999 99“ najneskôr do 15. decembra 2023. Pohľadnica sa dá poslať aj z mobilu či počítača cez aplikáciu Moja pohľadnica. Stačí si na www.mojapohladnica.sk zvoliť pohľadnicu zo šablóny Pošta Ježiškovi, napísať správu Ježiškovi a zadať objednávku. Slovenská pošta pohľadnicu vytlačí a doručí. Dôležité je uviesť aj spiatočnú adresu, aby Ježiško vedel, komu má odpísať. Ježiško odpovedá nielen v slovenčine, ale aj v angličtine či v Braillovom písme. Vďaka partnerovi Vianočnej pošty, Union poisťovni, pribalí aj milý rozprávkový darček. So správnou poštovou známkou je možné list či pohľadnicu poslať z ktorejkoľvek pošty alebo ich vhodiť do ľubovoľnej poštovej schránky. Spoločne s listami môžu deti posielať Ježiškovi kresby, tie však musia byť na samostatnom hárku papiera. Odborná porota zo všetkých kresieb vyberie tú najkrajšiu, ktorá sa stane námetom budúcoročnej vianočnej známky. Podrobné informácie o Vianočnej pošte pre Ježiška a o súťaži sú dostupné na internetovej stránke www.vianocnaposta.sk.

Pozdravy, kresby, ale aj tie najtajnejšie želania môžu deti z celého sveta posielať Ježiškovi od roku 1999. Umožňuje to projekt Vianočná pošta, ktorého hlavným cieľom je šíriť radosť, dobré posolstvá, no predovšetkým podporiť tradície klasickej listovej korešpondencie. Na adresu „Ježiško 999 99“ prišlo od vzniku projektu 2 121 000 pozdravov. Minulý rok putovalo na Ježiškovu adresu 111 374 detí zo 43 krajín sveta. Najviac, takmer 108-tisíc listov prišlo od detí zo Slovenska, z toho 182 bolo od nevidiacich detí. Kolektívnych zásielok z materských a základných škôl bolo 1 616. Zo zahraničia prišlo 3 508 pozdravov, pričom dominujú listy z Taiwanu (2 330), Českej republiky (320), Nemecka (97), Ruska (88) a Japonska (86). Vianočné pozdravy a pozdravy Ježiškovi.Súčasťou otvorenia aktuálneho ročníka Vianočnej pošty je aj predstavenie špeciálnej vianočnej poštovej známky „Vianočná pošta 2023“ so špecifickým symbolom T2 50g. Označenie zodpovedá cene, ktorá sa zhoduje s výškou poštovej sadzby za list 2. triedy do hmotnosti 50 g vo vnútroštátnom styku.

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Odporúčané články

Tragédia v Hlohovci: O život prišiel mladý muž

KR PZ Trnava |MM| Polícia bola vyslaná do jedného z bytov v meste Hlohovec, kde bol nájdený mladý...

Majetok, ktorý zaistil Úrad pre správu zaisteného majetku pri konaní trestnej činnosti

MS SR |MM| Motorové vozidlá, čln, šperky, obrazy, financie, ale aj virtuálne meny zaistil a prevzal do správy...

Retro deň vo Vlastivednom múzeu v Galante

VM Galanta |MM| /25. apríla 2024, Galanta/ Vo Vlastivednom múzeu v Galante nasledujú dni nostalgie. Dokumentárno-zábavný film o...

Žena  po dopravnej nehode  nafúkala 2,96 promile

KR PZ Žilina |MM|  V stredu 17. apríla 2024  vo večerných  hodinách došlo v Liptovskom Mikuláši k  dopravnej...

Zoznamy kandidátov vo voľbách nájdu voliči v budúcnosti na jednom mieste v elektronickom registri

MV SR |MM|  Voliči sa jednoduchšie a rýchlejšie dostanú k informáciám o kandidátoch pre všetky druhy volieb. Umožní...

Úrad inšpekčnej služby v minulom roku obvinil 92 príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov

MV SR |MM| O výsledkoch a opatreniach vykonaných na Úrade inšpekčnej služby vo štvrtok 18. apríla 2024 informoval...

Nová technika na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov

FS SR |MM| Prezident finančnej správy Jozef Kiss prevzal v Bratislave od  Ministerstva energetiky Spojených štátov amerických technické zariadenia...

Policajné správy z Prešovského kraja

KR PZ Prešov |MM| Požiar zasiahol viacero obydlí Pol hodinu po polnoci stredajšieho dňa (17.04.2024)   v Stropkove, v lokalite...

Dopravná nehoda na diaľnici D1 pri obci Beluša

KR HaZZ Trenčín |MM|  Dňa 18. apríla, krátko pred ôsmou hodinou ráno bola ohlásená dopravná nehoda jedného osobného...

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Petra Barineková /  Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od...

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce  

ÚPSVR SR |MM| Na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny je možné podávať žiadosť o zaplatenie vzdelávacieho kurzu...

Ministerstvo školstva pripravilo nový zákon o vzdelávaní dospelých

MŠVVM SR |MM| Návrhom nového zákona plní rezort školstva záväzok z programového vyhlásenia vlády, a to vytvoriť podmienky...