ISSN 1338-032X

V školskom stravovaní pribudnú nové receptúry, čerstvá zelenina a ovocie

MŠVVM SR |MM| V školských jedálňach pribudnú nové receptúry, chutnejšie pokrmy, čerstvá zelenia a ovocie a zároveň sa zníži obsah cukru v nápojoch. Vyplýva to z revízie Materiálno–spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie. Je to záväzný dokument, ktorým sa pri príprave jedál riadia školské jedálne.

„Naším cieľom je, aby školské jedálne poskytovali deťom zdravé a chutné pokrmy. Zníženie obsahu cukru, soli a nezdravých tukov v jedlách je kľúčové pre zdravý vývin detí. S novými receptúrami a zvýšeným využitím čerstvej zeleniny a ovocia sa snažíme nielen zlepšiť kvalitu školského stravovania, ale aj podporiť správne stravovacie návyky, ktoré budú mať pozitívny vplyv na ich zdravie,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

Snahou ministerstva školstva je zabezpečiť stravníkom energeticky a nutrične vyvážené pokrmy a nápoje predovšetkým bez pridaného cukru. Snahou je používať napríklad pečivo z celozrnnej múky, obmedziť prípravu pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údeného mäsa a vyprážaných pokrmov. Revíziou chce rezort školstva zároveň zvýšiť používané množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia a viesť deti a žiakov k budovaniu správnych stravovacích návykov.

Revízia školského stravovania je ďalším dôležitým krokom k zlepšeniu školského stravovania na Slovensku. Súčasťou revízie sú aj nové receptúry, ktoré bude možné pripravovať  a podávať v školských jedálňach. Nové receptúry by mali byť príjemným spestrením jedálneho lístka detí a žiakov. Tím odborníkov sa sústredil na zvýšenie kvality pokrmov, zlepšenie ich chuťovej stránky, používanie čerstvých surovín a možnosť väčšej variability pri príprave.

Revízia školského stravovania by mala pomôcť aj v rozvoji kultúry zdravého stravovania. Prostredníctvom školských obedov je možné prispieť k tomu, aby sa žiaci učili, odkiaľ jedlo pochádza, ako vzniká, ako vplýva na organizmus, ale aj to, ako výber potravín ovplyvňuje zdravie a svet, v ktorom žijeme. Školské stravovanie je súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu, ktoré si zaslúži implementáciu najnovších výživových odporúčaní pre deti do praxe.

„Všeobecné princípy Aplikácie sú vypracované v súlade s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie v oblastiach reformulácie cukru, soli a tukov. Dodržiavanie uvedených princípov, ako aj kontrola ich dodržiavania je mimoriadne dôležitá pre zdravý vývin detí a mládeže v súvislosti so školským stravovaním. Zaradenie nových receptúr, ako aj revidovanú Aplikáciu princípov k Materiálno – spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie 2024 tak odporúčam uplatniť v praxi,“ povedala hlavná odborníčka hlavného hygienika SR pre odbor hygieny detí a mládeže z ÚVZ SR Jana Hamade.

Zmeny v školskom stravovaní pozitívne ohodnotili aj Slovenská asociácia pre výživu a prevenciu, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a Slovenská pediatrická spoločnosť. „Zavádzanie  týchto zmien v školskom stravovaní je v súlade s najnovšími odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie a Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo. Tieto organizácie, zdôrazňujú dôležitosť vyváženej stravy bohatej na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a nízky obsah pridaných cukrov, soli a nezdravých tukov. Zníženie príjmu spracovaných potravín a zvýšenie podielu čerstvých, sezónnych surovín prispieva k prevencii obezity a ďalších chronických ochorení u detí. Nové receptúry a upravené normy zabezpečia, že stravníci budú dostávať nutrične hodnotné a kvalitné pokrmy, ktoré podporujú ich zdravie a vývin. Podpora regionálnych pestovateľov a výrobcov navyše posilňuje udržateľnosť a kvalitu školského stravovania. Veríme, že revízia zlepší vnímanie pokrmov v školských jedálňach na Slovensku,“ uviedla riaditeľka programu Skutočne zdravá škola Eva Blaho.

 

Kompletné zmeny v školskom stravovaní (revízia školského stravovania 2024):

  • Nové receptúry pre školské jedálne,
  • Úprava pôvodných receptúr,
  • Zvýšenie kvality podávaných jedál
  • Zvýšenie minimálnych požiadaviek na kvalitu používaných surovín,
  • zníženie obsahu soli a prídavných látok v receptúrach,
  • Zlepšenie chuťovej stránky pripravovaných jedál,
  • Zníženie cukru v nápojoch,
  • Príprava jedál z čerstvých surovín,
  • Podávanie čistej pitnej vody – priorita,
  • Obmedzenie pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údených mias a pokrmov pripravovaných technologickým postupom vyprážania,
  • Spriehľadnenie a zjednodušenie metodického usmernenia (Aplikácia princípov k Materiálno – spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie) pre prípravu pokrmov v školskej jedálni,
  • Zjednodušenie práce a viac možností pri príprave stravy
  • pani kuchárky môžu používať viac ovocia, viac zeleniny
  • jedlá môžu dochucovať rôznymi bylinkami bez obmedzenia,
  • výber dvoch jedál na výber,
  • možnosť väčšej variability pri príprave pokrmov.

 

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Odporúčané články

Viac než 400 tisíc ľudí sa v Ríme rozlúčilo s pápežom Františkom

Mocní i zabudnutí tohto sveta, početné rodiny, mladí, migranti, klerici i rehoľníci sa v sobotu veľkonočnej oktávy 26....

Tragická nehoda pri Seredi: Chôdza po ceste ho stála život

KR PZ Trnava |MM|  Dopravní policajti prijali dnes, v skorých ranných hodinách, oznámenie o zrážke osobného auta a...

AKTUÁLNE: V Trnave horí lokomotíva

HaZZ |MM|  Trnavskí hasiči práve zasahujú pri požiari malej lokomotívy v Trnave, ktorá slúžila na prepravu materiálu v...

Stavanie mája v Trnave sa po rokoch vracia na Trojičné námestie. Tradícia žije aj v okolitých obciach

OOCR Trnava Tourism |MM|  V stredu 30. apríla ožije Región Trnava tradičným stavaním májov. Farebne zdobené stromy, symbolizujúce...

Prezident SR vrátil parlamentu zákon o tzv. covidových amnestiách

Prezident SR Peter Pellegrini dnes nepodpísal zákon o náprave krívd spôsobených fyzickým osobám v súvislosti s protipandemickými opatreniami...

Nový projekt Digitálna Strelka má nasmerovať dievčatá do sveta IT a meniť stereotypy v technológiách

MIRRI |MM|  Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR v spolupráci s Digitálnou koalíciou spustilo nový projekt...

Oznámenie o čiastočnom uzatvorení diaľnice D1, v úseku mosta nad potokom Slaná voda na D1 (km 155,900 – 156,500), na vetve v križovatke Beluša, v smere na...

MV SR |MM|  Národná diaľničná spoločnosť, a. s. oznámila, že od zajtra (26.04.2025) rána do polovice júna sa...

Pripomíname víkendovú uzávierku diaľnice D1 za Bratislavou na Trnavu

NDS |MM|  Projekt D1/D4 má pred sebou ďalší medzník. V najbližších dňoch odštartuje nová etapa rekonštrukcie pôvodnej vozovky...

KOZ SR: Bezpečná práca nie je luxus, ale právo

KOZ |MM|  Napriek technologickému pokroku a rastúcej ekonomike prichádzajú tisíce zamestnancov každý rok do kontaktu s nebezpečnými pracovnými...

Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby spustila na Slovensko.sk nový prihlasovací prostriedok Mobilné eID

NASES |MM|  Bratislava – Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) spustila na Slovensko.sk nový prihlasovací prostriedok...

Výskumné inštitúcie a podniky majú stále možnosť zapojiť sa do otvorených výziev z Fondu na spravodlivú transformáciu

MIRRI |MM| Fond na spravodlivú transformáciu (FST) v gescii Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR má...

Slovensko bude mať unikátny systém individuálnych vzdelávacích účtov

MŠVVM SR |MM|  Ministerstvo školstva pokračuje v príprave nového systému vzdelávania dospelých. Od januára 2026 začne fungovať unikátne...