ISSN 1338-032X

V školskom stravovaní pribudnú nové receptúry, čerstvá zelenina a ovocie

MŠVVM SR |MM| V školských jedálňach pribudnú nové receptúry, chutnejšie pokrmy, čerstvá zelenia a ovocie a zároveň sa zníži obsah cukru v nápojoch. Vyplýva to z revízie Materiálno–spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie. Je to záväzný dokument, ktorým sa pri príprave jedál riadia školské jedálne.

„Naším cieľom je, aby školské jedálne poskytovali deťom zdravé a chutné pokrmy. Zníženie obsahu cukru, soli a nezdravých tukov v jedlách je kľúčové pre zdravý vývin detí. S novými receptúrami a zvýšeným využitím čerstvej zeleniny a ovocia sa snažíme nielen zlepšiť kvalitu školského stravovania, ale aj podporiť správne stravovacie návyky, ktoré budú mať pozitívny vplyv na ich zdravie,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

Snahou ministerstva školstva je zabezpečiť stravníkom energeticky a nutrične vyvážené pokrmy a nápoje predovšetkým bez pridaného cukru. Snahou je používať napríklad pečivo z celozrnnej múky, obmedziť prípravu pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údeného mäsa a vyprážaných pokrmov. Revíziou chce rezort školstva zároveň zvýšiť používané množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia a viesť deti a žiakov k budovaniu správnych stravovacích návykov.

Revízia školského stravovania je ďalším dôležitým krokom k zlepšeniu školského stravovania na Slovensku. Súčasťou revízie sú aj nové receptúry, ktoré bude možné pripravovať  a podávať v školských jedálňach. Nové receptúry by mali byť príjemným spestrením jedálneho lístka detí a žiakov. Tím odborníkov sa sústredil na zvýšenie kvality pokrmov, zlepšenie ich chuťovej stránky, používanie čerstvých surovín a možnosť väčšej variability pri príprave.

Revízia školského stravovania by mala pomôcť aj v rozvoji kultúry zdravého stravovania. Prostredníctvom školských obedov je možné prispieť k tomu, aby sa žiaci učili, odkiaľ jedlo pochádza, ako vzniká, ako vplýva na organizmus, ale aj to, ako výber potravín ovplyvňuje zdravie a svet, v ktorom žijeme. Školské stravovanie je súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu, ktoré si zaslúži implementáciu najnovších výživových odporúčaní pre deti do praxe.

„Všeobecné princípy Aplikácie sú vypracované v súlade s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie v oblastiach reformulácie cukru, soli a tukov. Dodržiavanie uvedených princípov, ako aj kontrola ich dodržiavania je mimoriadne dôležitá pre zdravý vývin detí a mládeže v súvislosti so školským stravovaním. Zaradenie nových receptúr, ako aj revidovanú Aplikáciu princípov k Materiálno – spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie 2024 tak odporúčam uplatniť v praxi,“ povedala hlavná odborníčka hlavného hygienika SR pre odbor hygieny detí a mládeže z ÚVZ SR Jana Hamade.

Zmeny v školskom stravovaní pozitívne ohodnotili aj Slovenská asociácia pre výživu a prevenciu, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a Slovenská pediatrická spoločnosť. „Zavádzanie  týchto zmien v školskom stravovaní je v súlade s najnovšími odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie a Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo. Tieto organizácie, zdôrazňujú dôležitosť vyváženej stravy bohatej na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a nízky obsah pridaných cukrov, soli a nezdravých tukov. Zníženie príjmu spracovaných potravín a zvýšenie podielu čerstvých, sezónnych surovín prispieva k prevencii obezity a ďalších chronických ochorení u detí. Nové receptúry a upravené normy zabezpečia, že stravníci budú dostávať nutrične hodnotné a kvalitné pokrmy, ktoré podporujú ich zdravie a vývin. Podpora regionálnych pestovateľov a výrobcov navyše posilňuje udržateľnosť a kvalitu školského stravovania. Veríme, že revízia zlepší vnímanie pokrmov v školských jedálňach na Slovensku,“ uviedla riaditeľka programu Skutočne zdravá škola Eva Blaho.

 

Kompletné zmeny v školskom stravovaní (revízia školského stravovania 2024):

  • Nové receptúry pre školské jedálne,
  • Úprava pôvodných receptúr,
  • Zvýšenie kvality podávaných jedál
  • Zvýšenie minimálnych požiadaviek na kvalitu používaných surovín,
  • zníženie obsahu soli a prídavných látok v receptúrach,
  • Zlepšenie chuťovej stránky pripravovaných jedál,
  • Zníženie cukru v nápojoch,
  • Príprava jedál z čerstvých surovín,
  • Podávanie čistej pitnej vody – priorita,
  • Obmedzenie pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údených mias a pokrmov pripravovaných technologickým postupom vyprážania,
  • Spriehľadnenie a zjednodušenie metodického usmernenia (Aplikácia princípov k Materiálno – spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie) pre prípravu pokrmov v školskej jedálni,
  • Zjednodušenie práce a viac možností pri príprave stravy
  • pani kuchárky môžu používať viac ovocia, viac zeleniny
  • jedlá môžu dochucovať rôznymi bylinkami bez obmedzenia,
  • výber dvoch jedál na výber,
  • možnosť väčšej variability pri príprave pokrmov.

 

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Odporúčané články

e-Faktúra napreduje: 85 % dodávateľov účtovného softvéru už začalo s prípravou na Peppol Ready

FS SR |MM|  Projekt e-Faktúra vstupuje do ďalšej etapy. Dodávatelia účtovných systémov začali s adaptáciou podpory celosvetovo overeného formátu...

Len pred pár hodinami zhasli na cestách štyri ľudské životy

Dnes si pripomíname sviatok Všetkých svätých, deň, keď spomíname na tých, ktorí už nie sú medzi nami. Žiaľ,...

Úrad pre vybrané hospodárske subjekty vybral na daniach takmer 7 miliárd eur

FS SR |MM|   Daňové kontroly, ktoré vykonáva Úrad pre vybrané hospodárske subjekty (ÚVHS) vyžadujú špecifické znalosti a skúsenosti. Efektivita...

MIRRI SR zverejnilo odpovede na najčastejšie otázky k IT projektom a portálu slovensko.sk

MIRRI |MM|   Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR sprístupnilo verejnosti prehľad najčastejších otázok a odpovedí k...

Reakcia Ministerstva spravodlivosti k tzv. „povinným rozvodom“

MS SR |MM| Návrh nového Občianskeho zákonníka neprináša žiadne „povinné rozvody“ Navrhované ustanovenie § 343 ods. 3 stanovuje, že...

Povolenie výnimky na 01. novembra 2025

Prezídium PZ SR |MM|  Prezídium Policajného zboru prijalo od Združenia cestných dopravcov Slovenskej republiky ČESMAD Slovakia žiadosť o...

Mimoriadny úspech trnavského policajta. Vyhral medzinárodnú súťaž

KR PZ Trnava |MM|  Policajt z Odboru poriadkovej polície KR PZ v Trnave sa hneď dva víkendy po...

Leteckí záchranári zasahovali v Šintave pri vážnom úraze

ATE |MM|  Leteckí záchranári boli dňa 29.10. vyslaní do obce Šintava k pacientovi, ktorý utrpel vážny úraz hornej...

Lúpežné prepadnutie v Rajci

KR PZ Žilina |MMw  V sobotu (25.10.2025) sme Vás informovali, že v piatok vo večerných hodinách došlo na...

Policajti zo Serede a Šoporne pomohli stratenej dôchodkyni a bezpečne ju priviezli k rodine

KR PZ Trnava |MM|  Policajti zo Serede a Šoporne, stržm. Samuel a ppráp. Michal, pomohli 84 ročnej dôchodkyni...

Pri poruche vozidla na diaľnici rozhodujú minúty

NDS |MM|  Ak sa motoristom pokazí vozidlo na diaľnici, v prvom rade treba ochrániť seba a posádku vozidla....

AKCIA „GRAN TURISMO“ – zásah proti organizovanej skupine podvodníkov s luxusnými autami

Prezídium PZ SR |MM|  V dňoch 28. až 29. októbra 2025 uskutočnili policajti protizločineckej jednotky Úradu boja proti...