ISSN 1338-032X

V školskom stravovaní pribudnú nové receptúry, čerstvá zelenina a ovocie

MŠVVM SR |MM| V školských jedálňach pribudnú nové receptúry, chutnejšie pokrmy, čerstvá zelenia a ovocie a zároveň sa zníži obsah cukru v nápojoch. Vyplýva to z revízie Materiálno–spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie. Je to záväzný dokument, ktorým sa pri príprave jedál riadia školské jedálne.

„Naším cieľom je, aby školské jedálne poskytovali deťom zdravé a chutné pokrmy. Zníženie obsahu cukru, soli a nezdravých tukov v jedlách je kľúčové pre zdravý vývin detí. S novými receptúrami a zvýšeným využitím čerstvej zeleniny a ovocia sa snažíme nielen zlepšiť kvalitu školského stravovania, ale aj podporiť správne stravovacie návyky, ktoré budú mať pozitívny vplyv na ich zdravie,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

Snahou ministerstva školstva je zabezpečiť stravníkom energeticky a nutrične vyvážené pokrmy a nápoje predovšetkým bez pridaného cukru. Snahou je používať napríklad pečivo z celozrnnej múky, obmedziť prípravu pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údeného mäsa a vyprážaných pokrmov. Revíziou chce rezort školstva zároveň zvýšiť používané množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia a viesť deti a žiakov k budovaniu správnych stravovacích návykov.

Revízia školského stravovania je ďalším dôležitým krokom k zlepšeniu školského stravovania na Slovensku. Súčasťou revízie sú aj nové receptúry, ktoré bude možné pripravovať  a podávať v školských jedálňach. Nové receptúry by mali byť príjemným spestrením jedálneho lístka detí a žiakov. Tím odborníkov sa sústredil na zvýšenie kvality pokrmov, zlepšenie ich chuťovej stránky, používanie čerstvých surovín a možnosť väčšej variability pri príprave.

Revízia školského stravovania by mala pomôcť aj v rozvoji kultúry zdravého stravovania. Prostredníctvom školských obedov je možné prispieť k tomu, aby sa žiaci učili, odkiaľ jedlo pochádza, ako vzniká, ako vplýva na organizmus, ale aj to, ako výber potravín ovplyvňuje zdravie a svet, v ktorom žijeme. Školské stravovanie je súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu, ktoré si zaslúži implementáciu najnovších výživových odporúčaní pre deti do praxe.

„Všeobecné princípy Aplikácie sú vypracované v súlade s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie v oblastiach reformulácie cukru, soli a tukov. Dodržiavanie uvedených princípov, ako aj kontrola ich dodržiavania je mimoriadne dôležitá pre zdravý vývin detí a mládeže v súvislosti so školským stravovaním. Zaradenie nových receptúr, ako aj revidovanú Aplikáciu princípov k Materiálno – spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie 2024 tak odporúčam uplatniť v praxi,“ povedala hlavná odborníčka hlavného hygienika SR pre odbor hygieny detí a mládeže z ÚVZ SR Jana Hamade.

Zmeny v školskom stravovaní pozitívne ohodnotili aj Slovenská asociácia pre výživu a prevenciu, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a Slovenská pediatrická spoločnosť. „Zavádzanie  týchto zmien v školskom stravovaní je v súlade s najnovšími odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie a Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo. Tieto organizácie, zdôrazňujú dôležitosť vyváženej stravy bohatej na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a nízky obsah pridaných cukrov, soli a nezdravých tukov. Zníženie príjmu spracovaných potravín a zvýšenie podielu čerstvých, sezónnych surovín prispieva k prevencii obezity a ďalších chronických ochorení u detí. Nové receptúry a upravené normy zabezpečia, že stravníci budú dostávať nutrične hodnotné a kvalitné pokrmy, ktoré podporujú ich zdravie a vývin. Podpora regionálnych pestovateľov a výrobcov navyše posilňuje udržateľnosť a kvalitu školského stravovania. Veríme, že revízia zlepší vnímanie pokrmov v školských jedálňach na Slovensku,“ uviedla riaditeľka programu Skutočne zdravá škola Eva Blaho.

 

Kompletné zmeny v školskom stravovaní (revízia školského stravovania 2024):

  • Nové receptúry pre školské jedálne,
  • Úprava pôvodných receptúr,
  • Zvýšenie kvality podávaných jedál
  • Zvýšenie minimálnych požiadaviek na kvalitu používaných surovín,
  • zníženie obsahu soli a prídavných látok v receptúrach,
  • Zlepšenie chuťovej stránky pripravovaných jedál,
  • Zníženie cukru v nápojoch,
  • Príprava jedál z čerstvých surovín,
  • Podávanie čistej pitnej vody – priorita,
  • Obmedzenie pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údených mias a pokrmov pripravovaných technologickým postupom vyprážania,
  • Spriehľadnenie a zjednodušenie metodického usmernenia (Aplikácia princípov k Materiálno – spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie) pre prípravu pokrmov v školskej jedálni,
  • Zjednodušenie práce a viac možností pri príprave stravy
  • pani kuchárky môžu používať viac ovocia, viac zeleniny
  • jedlá môžu dochucovať rôznymi bylinkami bez obmedzenia,
  • výber dvoch jedál na výber,
  • možnosť väčšej variability pri príprave pokrmov.

 

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Odporúčané články

Práca namiesto dávok – nové pracovné miesta v oblasti pôdohospodárstva

MPSVR SR |MM|  Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš spolu s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja...

Slovenskí policajti pomôžu turistom v Chorvátsku aj počas tohto leta

MV SR |MM|  Na základe dlhodobej spolupráce medzi Slovenskou republikou a Chorvátskom v oblasti bezpečnosti budú aj počas...

Masívna akcia „FANTÓM“: Národná protidrogovka rozbila sieť dílerov pervitínu na juhu Slovenska

Prezídium PZ SR |MM| Príslušníci Národnej protidrogovej jednotky Prezídia Policajného zboru realizovali v dňoch 10. a 11. júna...

Výsledky celoslovenského testovania deviatakov

MŠVVM SR |MM|  Celoslovenské Testovanie 9 tento rok absolvovalo vyše 49-tisíc žiakov na 1 653 školách. V teste...

Zrážka motorky s kamiónom si vyžiadala ľudský život

KR PZ Trenčín |MM|  Dnes v ranných hodinách došlo na ceste I/6 pri obci Chocholná – Velčice k...

Nový impulz pre regióny: Rada vlády SR pre regionálny rozvoj a politiku súdržnosti EÚ riešila zákon o prioritných okresoch aj budúcnosť eurofondov

MIRRI |MM|  Uvedenie nového zákona o podpore prioritných okresov do praxe a informácia o pripravovanej vykonávacej vyhláške, ktorá...

Mal týrať psa a nechať ho zaživa zožrať larvami

Prezídium PZ SR |MM| Vyšetrovateľ enviropolície Národnej centrály osobitných druhov kriminality Prezídia PZ podal prokurátorovi návrh na podanie...

Strach o súkromie brzdí využitie AI v inteligentných domácnostiach, ukazuje európsky prieskum

SEESAME |MM|  Inteligentná technológia a umelá inteligencia sa stávajú súčasťou každodennej reality, napriek tomu aktuálny prieskum ukázal, že...

Bezpečnejšie mestá, odolnejšia verejná správa: KyberTour 2025 pokračuje na východe Slovenska

MIRRI |MM| Ste pripravení na kybernetické výzvy, ktoré prináša rýchlo sa meniaci digitálny svet? Ak chcete držať tempo...

Piešťany sa vrátia do obdobia secesie – prichádza Art Nouveau Festival 2025

Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj |MM|   Počas štyroch dní bude kúpeľné mesto žiť secesným umením. Návštevníci sa...

Muž pri prechádzke v lese našiel muníciu z 2 svetovej vojny

KR PZ Trenčín |MM|  Na základe oznámenia občana, pyrotechnik PPÚ KR PZ Trenčín našiel v lesnom poraste nad...

V pribylinskom skanzene preinvestujú 800-tisíc eur

Liptovské múzeum |MM|  Liptovské múzeum začalo s rozsiahlou rekonštrukciu striech na vybraných objektoch v skanzene Pribylina. Starý poškodený šindeľ...