ISSN 1338-032X

V školskom stravovaní pribudnú nové receptúry, čerstvá zelenina a ovocie

MŠVVM SR |MM| V školských jedálňach pribudnú nové receptúry, chutnejšie pokrmy, čerstvá zelenia a ovocie a zároveň sa zníži obsah cukru v nápojoch. Vyplýva to z revízie Materiálno–spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie. Je to záväzný dokument, ktorým sa pri príprave jedál riadia školské jedálne.

„Naším cieľom je, aby školské jedálne poskytovali deťom zdravé a chutné pokrmy. Zníženie obsahu cukru, soli a nezdravých tukov v jedlách je kľúčové pre zdravý vývin detí. S novými receptúrami a zvýšeným využitím čerstvej zeleniny a ovocia sa snažíme nielen zlepšiť kvalitu školského stravovania, ale aj podporiť správne stravovacie návyky, ktoré budú mať pozitívny vplyv na ich zdravie,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

Snahou ministerstva školstva je zabezpečiť stravníkom energeticky a nutrične vyvážené pokrmy a nápoje predovšetkým bez pridaného cukru. Snahou je používať napríklad pečivo z celozrnnej múky, obmedziť prípravu pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údeného mäsa a vyprážaných pokrmov. Revíziou chce rezort školstva zároveň zvýšiť používané množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia a viesť deti a žiakov k budovaniu správnych stravovacích návykov.

Revízia školského stravovania je ďalším dôležitým krokom k zlepšeniu školského stravovania na Slovensku. Súčasťou revízie sú aj nové receptúry, ktoré bude možné pripravovať  a podávať v školských jedálňach. Nové receptúry by mali byť príjemným spestrením jedálneho lístka detí a žiakov. Tím odborníkov sa sústredil na zvýšenie kvality pokrmov, zlepšenie ich chuťovej stránky, používanie čerstvých surovín a možnosť väčšej variability pri príprave.

Revízia školského stravovania by mala pomôcť aj v rozvoji kultúry zdravého stravovania. Prostredníctvom školských obedov je možné prispieť k tomu, aby sa žiaci učili, odkiaľ jedlo pochádza, ako vzniká, ako vplýva na organizmus, ale aj to, ako výber potravín ovplyvňuje zdravie a svet, v ktorom žijeme. Školské stravovanie je súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu, ktoré si zaslúži implementáciu najnovších výživových odporúčaní pre deti do praxe.

„Všeobecné princípy Aplikácie sú vypracované v súlade s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie v oblastiach reformulácie cukru, soli a tukov. Dodržiavanie uvedených princípov, ako aj kontrola ich dodržiavania je mimoriadne dôležitá pre zdravý vývin detí a mládeže v súvislosti so školským stravovaním. Zaradenie nových receptúr, ako aj revidovanú Aplikáciu princípov k Materiálno – spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie 2024 tak odporúčam uplatniť v praxi,“ povedala hlavná odborníčka hlavného hygienika SR pre odbor hygieny detí a mládeže z ÚVZ SR Jana Hamade.

Zmeny v školskom stravovaní pozitívne ohodnotili aj Slovenská asociácia pre výživu a prevenciu, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a Slovenská pediatrická spoločnosť. „Zavádzanie  týchto zmien v školskom stravovaní je v súlade s najnovšími odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie a Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo. Tieto organizácie, zdôrazňujú dôležitosť vyváženej stravy bohatej na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a nízky obsah pridaných cukrov, soli a nezdravých tukov. Zníženie príjmu spracovaných potravín a zvýšenie podielu čerstvých, sezónnych surovín prispieva k prevencii obezity a ďalších chronických ochorení u detí. Nové receptúry a upravené normy zabezpečia, že stravníci budú dostávať nutrične hodnotné a kvalitné pokrmy, ktoré podporujú ich zdravie a vývin. Podpora regionálnych pestovateľov a výrobcov navyše posilňuje udržateľnosť a kvalitu školského stravovania. Veríme, že revízia zlepší vnímanie pokrmov v školských jedálňach na Slovensku,“ uviedla riaditeľka programu Skutočne zdravá škola Eva Blaho.

 

Kompletné zmeny v školskom stravovaní (revízia školského stravovania 2024):

  • Nové receptúry pre školské jedálne,
  • Úprava pôvodných receptúr,
  • Zvýšenie kvality podávaných jedál
  • Zvýšenie minimálnych požiadaviek na kvalitu používaných surovín,
  • zníženie obsahu soli a prídavných látok v receptúrach,
  • Zlepšenie chuťovej stránky pripravovaných jedál,
  • Zníženie cukru v nápojoch,
  • Príprava jedál z čerstvých surovín,
  • Podávanie čistej pitnej vody – priorita,
  • Obmedzenie pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údených mias a pokrmov pripravovaných technologickým postupom vyprážania,
  • Spriehľadnenie a zjednodušenie metodického usmernenia (Aplikácia princípov k Materiálno – spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie) pre prípravu pokrmov v školskej jedálni,
  • Zjednodušenie práce a viac možností pri príprave stravy
  • pani kuchárky môžu používať viac ovocia, viac zeleniny
  • jedlá môžu dochucovať rôznymi bylinkami bez obmedzenia,
  • výber dvoch jedál na výber,
  • možnosť väčšej variability pri príprave pokrmov.

 

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Odporúčané články

Obvineného lídra kartelu eskortovali policajti pod prísnym dohľadom

Prezídium PZ SR |MM| Vyšetrovateľ Národnej protidrogovej jednotky po vznesení obvinenia spracoval podnet na vydanie európskeho a medzinárodného...

Vlastivedné múzeum v Galante pozýva na Rodinnú sobotu – Vianoce v múzeu

VM Galanta |MM|  Vlastivedné múzeum v Galante pripravilo pre návštevníkov sviatočné podujatie Rodinná sobota – Vianoce v múzeu,...

Odstránenie diskriminácie matiek senioriek podporilo 142 poslancov parlamentu

MPSVR SR |MM|  Zásadná dôchodková reforma, ktorá po dvadsiatich rokoch odstraňuje diskrimináciu rodičov, najmä matiek, za obdobie strávené...

Košický obchvat využilo už pol milióna vozidiel

NDS |MM| Za približne dva mesiace využilo nový úsek pri metropole východu zhruba pol milióna vozidiel. Veľkú časť...

Polícia navrhla obžalovať muža z Hlohovca za držbu a obchodovanie s chránenými živočíchmi

Prezídium PZ SR |MM|  Vyšetrovateľ enviropolície Národnej centrálnej osobitnej druhovej kriminality Prezídia Policajného zboru podal prokurátorovi návrh na...

VYHLÁSENIE PRÁVNEHO INŠTITÚTU k predloženému pozmeňujúcemu návrhu k zákonu o zrušení úradu na ochranu oznamovateľov: Právne problémy ostávajú vážne

Právny inštitút naďalej upozorňuje na závažné právne problémy spojené so zákonom na zrušenie úradu na ochranu oznamovateľov, a to...

Orbis Pictus / Rozhovory o umení: Oči záhrady

Galéria umelcov Spiša, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pozýva na Galerijnú stredu, 10. 12. 2025. 10.00 – 19.00 / Dlhý...

Vyškolili sme už 50-tisíc seniorov: MIRRI dosiahlo významný míľnik digitálneho vzdelávania

MIRRI |MM| Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR dosiahlo kľúčový míľnik v projekte Digitálni seniori. Digitálne zručnosti získalo...

Únik neznámej látky do ovzdušia v Žiline

KR PZ Žilina |MM|   Dnes v ranných hodinách sme na linke tiesňového volania prijali oznámenie o úniku neznámej...

Krádeže v maloobchodoch ako „biznis plán“ nevyšli: recidivista skončil vo väzbe

KR PZ Trenčín |MM|  Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície OR PZ Trenčín vzniesol obvinenie 36-ročnému mužovi za pokračujúci zločin...

Nedeľný kreatívny ateliér: Obraz na pasparte

GUS |MM|  Galéria umelcov Spiša, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pozýva v nedeľu, 7. 12. 2025 v čase 13.00...

Trnavskí kriminalisti zadržali muža podozrivého z korupcie

KR PZ Trnava |MM|  Trnavskí krajskí kriminalisti ukázali, že korupčné správanie nebude tolerované. Podozrivého muža zadržali po precízne...