ISSN 1338-032X

V školskom stravovaní pribudnú nové receptúry, čerstvá zelenina a ovocie

MŠVVM SR |MM| V školských jedálňach pribudnú nové receptúry, chutnejšie pokrmy, čerstvá zelenia a ovocie a zároveň sa zníži obsah cukru v nápojoch. Vyplýva to z revízie Materiálno–spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie. Je to záväzný dokument, ktorým sa pri príprave jedál riadia školské jedálne.

„Naším cieľom je, aby školské jedálne poskytovali deťom zdravé a chutné pokrmy. Zníženie obsahu cukru, soli a nezdravých tukov v jedlách je kľúčové pre zdravý vývin detí. S novými receptúrami a zvýšeným využitím čerstvej zeleniny a ovocia sa snažíme nielen zlepšiť kvalitu školského stravovania, ale aj podporiť správne stravovacie návyky, ktoré budú mať pozitívny vplyv na ich zdravie,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

Snahou ministerstva školstva je zabezpečiť stravníkom energeticky a nutrične vyvážené pokrmy a nápoje predovšetkým bez pridaného cukru. Snahou je používať napríklad pečivo z celozrnnej múky, obmedziť prípravu pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údeného mäsa a vyprážaných pokrmov. Revíziou chce rezort školstva zároveň zvýšiť používané množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia a viesť deti a žiakov k budovaniu správnych stravovacích návykov.

Revízia školského stravovania je ďalším dôležitým krokom k zlepšeniu školského stravovania na Slovensku. Súčasťou revízie sú aj nové receptúry, ktoré bude možné pripravovať  a podávať v školských jedálňach. Nové receptúry by mali byť príjemným spestrením jedálneho lístka detí a žiakov. Tím odborníkov sa sústredil na zvýšenie kvality pokrmov, zlepšenie ich chuťovej stránky, používanie čerstvých surovín a možnosť väčšej variability pri príprave.

Revízia školského stravovania by mala pomôcť aj v rozvoji kultúry zdravého stravovania. Prostredníctvom školských obedov je možné prispieť k tomu, aby sa žiaci učili, odkiaľ jedlo pochádza, ako vzniká, ako vplýva na organizmus, ale aj to, ako výber potravín ovplyvňuje zdravie a svet, v ktorom žijeme. Školské stravovanie je súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu, ktoré si zaslúži implementáciu najnovších výživových odporúčaní pre deti do praxe.

„Všeobecné princípy Aplikácie sú vypracované v súlade s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie v oblastiach reformulácie cukru, soli a tukov. Dodržiavanie uvedených princípov, ako aj kontrola ich dodržiavania je mimoriadne dôležitá pre zdravý vývin detí a mládeže v súvislosti so školským stravovaním. Zaradenie nových receptúr, ako aj revidovanú Aplikáciu princípov k Materiálno – spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie 2024 tak odporúčam uplatniť v praxi,“ povedala hlavná odborníčka hlavného hygienika SR pre odbor hygieny detí a mládeže z ÚVZ SR Jana Hamade.

Zmeny v školskom stravovaní pozitívne ohodnotili aj Slovenská asociácia pre výživu a prevenciu, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a Slovenská pediatrická spoločnosť. „Zavádzanie  týchto zmien v školskom stravovaní je v súlade s najnovšími odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie a Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo. Tieto organizácie, zdôrazňujú dôležitosť vyváženej stravy bohatej na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a nízky obsah pridaných cukrov, soli a nezdravých tukov. Zníženie príjmu spracovaných potravín a zvýšenie podielu čerstvých, sezónnych surovín prispieva k prevencii obezity a ďalších chronických ochorení u detí. Nové receptúry a upravené normy zabezpečia, že stravníci budú dostávať nutrične hodnotné a kvalitné pokrmy, ktoré podporujú ich zdravie a vývin. Podpora regionálnych pestovateľov a výrobcov navyše posilňuje udržateľnosť a kvalitu školského stravovania. Veríme, že revízia zlepší vnímanie pokrmov v školských jedálňach na Slovensku,“ uviedla riaditeľka programu Skutočne zdravá škola Eva Blaho.

 

Kompletné zmeny v školskom stravovaní (revízia školského stravovania 2024):

  • Nové receptúry pre školské jedálne,
  • Úprava pôvodných receptúr,
  • Zvýšenie kvality podávaných jedál
  • Zvýšenie minimálnych požiadaviek na kvalitu používaných surovín,
  • zníženie obsahu soli a prídavných látok v receptúrach,
  • Zlepšenie chuťovej stránky pripravovaných jedál,
  • Zníženie cukru v nápojoch,
  • Príprava jedál z čerstvých surovín,
  • Podávanie čistej pitnej vody – priorita,
  • Obmedzenie pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údených mias a pokrmov pripravovaných technologickým postupom vyprážania,
  • Spriehľadnenie a zjednodušenie metodického usmernenia (Aplikácia princípov k Materiálno – spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie) pre prípravu pokrmov v školskej jedálni,
  • Zjednodušenie práce a viac možností pri príprave stravy
  • pani kuchárky môžu používať viac ovocia, viac zeleniny
  • jedlá môžu dochucovať rôznymi bylinkami bez obmedzenia,
  • výber dvoch jedál na výber,
  • možnosť väčšej variability pri príprave pokrmov.

 

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Odporúčané články

Čierne Alfa Romeo skončilo v strome. Polícia hľadá svedkov dopravnej nehody

KR PZ Trnava |MM|  Dopravní policajti vyšetrujú presné príčiny ako aj okolnosti, za ktorých došlo k dopravnej nehode,...

Strašiakom na Viedenskej ceste je historická lodenica

Miroslav Košírer | Bratislava |  Slovenského veslárskeho klubu sídlo vodáckeho oddielu, ktorej súčasťou je zrekonštruovaná reštaurácia Aušpic v...

Veľké hrozby ukryté v malých zariadeniach – hardvérovú bezpečnosť a odhaľovanie kybernetických útokov posilní nové laboratórium CSIRT v Košiciach

MIRRI |MM|  Inteligentné zariadenia dnes riadia osvetlenie ulíc, teplotu v budovách, senzory v továrňach a mnohé ďalšie systémy....

Polícia zasiahla proti dílerom kokaínu v Žiline a Zvolene – akcia „Pablo“

Prezídium PZ SR |MM|  Príslušníci Národnej protidrogovej jednotky Prezídia Policajného zboru uskutočnili v uplynulých dňoch policajnú akciu s...

Policajné správy z Prešovského kraja

KR PZ Prešov |MM|  Došlo k všeobecnému ohrozeniu Vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia je vedené trestné stíhanie povereným...

Ministri vnútra a zdravotníctva otvorili v Bratislave nové koordinačné stredisko integrovaného záchranného systému

MV SR |MM|  Ministerstvo vnútra SR vo štvrtok 19. júna 2025 slávnostne otvorilo nové koordinačné stredisko integrovaného záchranného...

Ďalšia nehoda, ktorá sa nemusela stať

KR PZ Trenčín |MM|  Včera v poobedňajších hodinách došlo na križovatke ciest I/61 a III/1947 v katastrálnom území...

Vesmír si posvieti na pribylinský skanzen

Liptovské múzeum |MM|  Najdlhší deň roka bude v Múzeu liptovskej dediny Pribylina doslova vesmírny. Nadrozmerné modely telies slnečnej...

Slintačka a krívačka pod kontrolou. Slovensko zvládlo epidémiu, pokračuje v prísnej prevencii

MPRV SR |MM|  Slovensko úspešne zvládlo epidémiu jedného z najnákazlivejších vírusových ochorení hospodárskych zvierat. Minister pôdohospodárstva a rozvoja...

Policajti vyslobodili dieťa z horúceho auta: Presne pre toto chystá polícia opäť kampaň “NEZABUDNI NA MŇA V AUTE” ‼

Prezídium PZ SR |MM|  Dňa 18.06.2025 sme v popoludňajších hodinách prijali na linke 158 hovor rozrušeného rodiča, ktorý...

Rozširujeme spoluprácu v oblasti digitálnej identity a dokladov v mobile

MV SR |MM|   Memorandum o spolupráci v oblasti zavádzania a rozširovania digitálnej identity a elektronických dokladov v stredu 18. júna 2025 na...

Načo v lete pas, keď ti stačí občiansky?

Prezídium PZ SR |MM|   Už tradične sa v lete stretávame so situáciou, kedy čelíme na oddeleniach dokladov neúmernému...