ISSN 1338-032X

V školskom stravovaní pribudnú nové receptúry, čerstvá zelenina a ovocie

MŠVVM SR |MM| V školských jedálňach pribudnú nové receptúry, chutnejšie pokrmy, čerstvá zelenia a ovocie a zároveň sa zníži obsah cukru v nápojoch. Vyplýva to z revízie Materiálno–spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie. Je to záväzný dokument, ktorým sa pri príprave jedál riadia školské jedálne.

„Naším cieľom je, aby školské jedálne poskytovali deťom zdravé a chutné pokrmy. Zníženie obsahu cukru, soli a nezdravých tukov v jedlách je kľúčové pre zdravý vývin detí. S novými receptúrami a zvýšeným využitím čerstvej zeleniny a ovocia sa snažíme nielen zlepšiť kvalitu školského stravovania, ale aj podporiť správne stravovacie návyky, ktoré budú mať pozitívny vplyv na ich zdravie,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

Snahou ministerstva školstva je zabezpečiť stravníkom energeticky a nutrične vyvážené pokrmy a nápoje predovšetkým bez pridaného cukru. Snahou je používať napríklad pečivo z celozrnnej múky, obmedziť prípravu pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údeného mäsa a vyprážaných pokrmov. Revíziou chce rezort školstva zároveň zvýšiť používané množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia a viesť deti a žiakov k budovaniu správnych stravovacích návykov.

Revízia školského stravovania je ďalším dôležitým krokom k zlepšeniu školského stravovania na Slovensku. Súčasťou revízie sú aj nové receptúry, ktoré bude možné pripravovať  a podávať v školských jedálňach. Nové receptúry by mali byť príjemným spestrením jedálneho lístka detí a žiakov. Tím odborníkov sa sústredil na zvýšenie kvality pokrmov, zlepšenie ich chuťovej stránky, používanie čerstvých surovín a možnosť väčšej variability pri príprave.

Revízia školského stravovania by mala pomôcť aj v rozvoji kultúry zdravého stravovania. Prostredníctvom školských obedov je možné prispieť k tomu, aby sa žiaci učili, odkiaľ jedlo pochádza, ako vzniká, ako vplýva na organizmus, ale aj to, ako výber potravín ovplyvňuje zdravie a svet, v ktorom žijeme. Školské stravovanie je súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu, ktoré si zaslúži implementáciu najnovších výživových odporúčaní pre deti do praxe.

„Všeobecné princípy Aplikácie sú vypracované v súlade s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie v oblastiach reformulácie cukru, soli a tukov. Dodržiavanie uvedených princípov, ako aj kontrola ich dodržiavania je mimoriadne dôležitá pre zdravý vývin detí a mládeže v súvislosti so školským stravovaním. Zaradenie nových receptúr, ako aj revidovanú Aplikáciu princípov k Materiálno – spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie 2024 tak odporúčam uplatniť v praxi,“ povedala hlavná odborníčka hlavného hygienika SR pre odbor hygieny detí a mládeže z ÚVZ SR Jana Hamade.

Zmeny v školskom stravovaní pozitívne ohodnotili aj Slovenská asociácia pre výživu a prevenciu, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a Slovenská pediatrická spoločnosť. „Zavádzanie  týchto zmien v školskom stravovaní je v súlade s najnovšími odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie a Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo. Tieto organizácie, zdôrazňujú dôležitosť vyváženej stravy bohatej na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a nízky obsah pridaných cukrov, soli a nezdravých tukov. Zníženie príjmu spracovaných potravín a zvýšenie podielu čerstvých, sezónnych surovín prispieva k prevencii obezity a ďalších chronických ochorení u detí. Nové receptúry a upravené normy zabezpečia, že stravníci budú dostávať nutrične hodnotné a kvalitné pokrmy, ktoré podporujú ich zdravie a vývin. Podpora regionálnych pestovateľov a výrobcov navyše posilňuje udržateľnosť a kvalitu školského stravovania. Veríme, že revízia zlepší vnímanie pokrmov v školských jedálňach na Slovensku,“ uviedla riaditeľka programu Skutočne zdravá škola Eva Blaho.

 

Kompletné zmeny v školskom stravovaní (revízia školského stravovania 2024):

  • Nové receptúry pre školské jedálne,
  • Úprava pôvodných receptúr,
  • Zvýšenie kvality podávaných jedál
  • Zvýšenie minimálnych požiadaviek na kvalitu používaných surovín,
  • zníženie obsahu soli a prídavných látok v receptúrach,
  • Zlepšenie chuťovej stránky pripravovaných jedál,
  • Zníženie cukru v nápojoch,
  • Príprava jedál z čerstvých surovín,
  • Podávanie čistej pitnej vody – priorita,
  • Obmedzenie pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údených mias a pokrmov pripravovaných technologickým postupom vyprážania,
  • Spriehľadnenie a zjednodušenie metodického usmernenia (Aplikácia princípov k Materiálno – spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie) pre prípravu pokrmov v školskej jedálni,
  • Zjednodušenie práce a viac možností pri príprave stravy
  • pani kuchárky môžu používať viac ovocia, viac zeleniny
  • jedlá môžu dochucovať rôznymi bylinkami bez obmedzenia,
  • výber dvoch jedál na výber,
  • možnosť väčšej variability pri príprave pokrmov.

 

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Odporúčané články

Vianočné zvyky a tradície videlo viac ako 500 návštevníkov

Liptovské múzeum |MM| Už po 18-krát uskutočnilo Liptovské múzeum v Ružomberku kultúrno-výchovné podujatie VIANOČNÉ ZVYKY A TRADÍCIE. Ani tento rok...

Požiar bytu v Liptovskom Mikuláši

KR PZ Žilina |MM|  Dnes /08.12.2024/ v skorých ranných hodinách vznikol požiar 3 izbového bytu v bytovom dome...

Tragická dopravná nehoda s účasťou chodca

KR PZ Žilina |MM| Dnes /07.12.2024/ v poobedných hodinách došlo na ceste I/18 v smere od obce Šútovo...

Tragická nehoda: Náraz do stromu vodička neprežila a jej 3-ročné dieťa sa ťažko zranilo

KR PZ Trnava |MM|  Vwetky záchranné zložky boli dnes v noci vyslané k vážnej dopravnej nehode pri obci...

Ministerstvo vnútra vydáva nové vodičské preukazy

MV SR |MM|  Držiteľom vodičského oprávnenia, ktorí v týchto dňoch požiadali o vydanie nového vodičského preukazu, vydá ministerstvo...

Štátny tajomník Michal Kaliňák: Cezhraničné funkčné územia sú kľúčom na rozvoj prihraničia

MIRRI |MM| Zagórz, 6. 12. 2024 – Štátny tajomník Michal Kaliňák sa dnes v poľskom meste Zagórz zúčastnil...

Policajné správy z Prešovského kraja

KR PZ Prešov |MM|  Ukradnuté zásielky Vo veci trestného činu krádeže vedie trestné stíhanie poverený  príslušník Obvodného oddelenia Policajného...

Výstava: Písmo na textile

NMG Lučenec |MM|  Novohradské múzeum a galéria, kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja, Vás pozýva na výstavu „Písmo na...

Správa školskej inšpekcie potvrdzuje nutnosť naštartovaných zmien vo vzdelávaní

ŠOI |MM| Štátna školská inšpekcia predstavila Správu o stave výchovy a vzdelávania za minulý školský rok. Najvážnejším problémom, ktorý správa potvrdzuje,...

Od 1.januára 2025 vstupujú do platnosti zákony súvisiace s konsolidáciou, ktoré prinášajú zmeny v daňovom systéme!

FS SR |MM|  Konsolidačný balík verejných financií 2025 Dňa 25.10.2024  bol v Zbierke zákonov SR vyhlásený Zákon č. 278/2024 Z....

Open Studio: Vianočná ozdoba

GALÉRIA UMELCOV SPIŠA v Spišskej Novej Vsi, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pozýva v piatok, 13. 12. 2024 v...

Za účasti štátneho tajomníka Ivančina sa v Belehrade uskutočnil summit iniciatívy Global Partnership on AI

MIRRI |MM| Belehrad, 4. decembra 2024 – V dňoch 3. a 4. decembra 2024 sa v Belehrade konal...