ISSN 1338-032X

V školskom stravovaní pribudnú nové receptúry, čerstvá zelenina a ovocie

MŠVVM SR |MM| V školských jedálňach pribudnú nové receptúry, chutnejšie pokrmy, čerstvá zelenia a ovocie a zároveň sa zníži obsah cukru v nápojoch. Vyplýva to z revízie Materiálno–spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie. Je to záväzný dokument, ktorým sa pri príprave jedál riadia školské jedálne.

„Naším cieľom je, aby školské jedálne poskytovali deťom zdravé a chutné pokrmy. Zníženie obsahu cukru, soli a nezdravých tukov v jedlách je kľúčové pre zdravý vývin detí. S novými receptúrami a zvýšeným využitím čerstvej zeleniny a ovocia sa snažíme nielen zlepšiť kvalitu školského stravovania, ale aj podporiť správne stravovacie návyky, ktoré budú mať pozitívny vplyv na ich zdravie,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

Snahou ministerstva školstva je zabezpečiť stravníkom energeticky a nutrične vyvážené pokrmy a nápoje predovšetkým bez pridaného cukru. Snahou je používať napríklad pečivo z celozrnnej múky, obmedziť prípravu pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údeného mäsa a vyprážaných pokrmov. Revíziou chce rezort školstva zároveň zvýšiť používané množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia a viesť deti a žiakov k budovaniu správnych stravovacích návykov.

Revízia školského stravovania je ďalším dôležitým krokom k zlepšeniu školského stravovania na Slovensku. Súčasťou revízie sú aj nové receptúry, ktoré bude možné pripravovať  a podávať v školských jedálňach. Nové receptúry by mali byť príjemným spestrením jedálneho lístka detí a žiakov. Tím odborníkov sa sústredil na zvýšenie kvality pokrmov, zlepšenie ich chuťovej stránky, používanie čerstvých surovín a možnosť väčšej variability pri príprave.

Revízia školského stravovania by mala pomôcť aj v rozvoji kultúry zdravého stravovania. Prostredníctvom školských obedov je možné prispieť k tomu, aby sa žiaci učili, odkiaľ jedlo pochádza, ako vzniká, ako vplýva na organizmus, ale aj to, ako výber potravín ovplyvňuje zdravie a svet, v ktorom žijeme. Školské stravovanie je súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu, ktoré si zaslúži implementáciu najnovších výživových odporúčaní pre deti do praxe.

„Všeobecné princípy Aplikácie sú vypracované v súlade s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie v oblastiach reformulácie cukru, soli a tukov. Dodržiavanie uvedených princípov, ako aj kontrola ich dodržiavania je mimoriadne dôležitá pre zdravý vývin detí a mládeže v súvislosti so školským stravovaním. Zaradenie nových receptúr, ako aj revidovanú Aplikáciu princípov k Materiálno – spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie 2024 tak odporúčam uplatniť v praxi,“ povedala hlavná odborníčka hlavného hygienika SR pre odbor hygieny detí a mládeže z ÚVZ SR Jana Hamade.

Zmeny v školskom stravovaní pozitívne ohodnotili aj Slovenská asociácia pre výživu a prevenciu, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a Slovenská pediatrická spoločnosť. „Zavádzanie  týchto zmien v školskom stravovaní je v súlade s najnovšími odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie a Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo. Tieto organizácie, zdôrazňujú dôležitosť vyváženej stravy bohatej na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a nízky obsah pridaných cukrov, soli a nezdravých tukov. Zníženie príjmu spracovaných potravín a zvýšenie podielu čerstvých, sezónnych surovín prispieva k prevencii obezity a ďalších chronických ochorení u detí. Nové receptúry a upravené normy zabezpečia, že stravníci budú dostávať nutrične hodnotné a kvalitné pokrmy, ktoré podporujú ich zdravie a vývin. Podpora regionálnych pestovateľov a výrobcov navyše posilňuje udržateľnosť a kvalitu školského stravovania. Veríme, že revízia zlepší vnímanie pokrmov v školských jedálňach na Slovensku,“ uviedla riaditeľka programu Skutočne zdravá škola Eva Blaho.

 

Kompletné zmeny v školskom stravovaní (revízia školského stravovania 2024):

  • Nové receptúry pre školské jedálne,
  • Úprava pôvodných receptúr,
  • Zvýšenie kvality podávaných jedál
  • Zvýšenie minimálnych požiadaviek na kvalitu používaných surovín,
  • zníženie obsahu soli a prídavných látok v receptúrach,
  • Zlepšenie chuťovej stránky pripravovaných jedál,
  • Zníženie cukru v nápojoch,
  • Príprava jedál z čerstvých surovín,
  • Podávanie čistej pitnej vody – priorita,
  • Obmedzenie pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údených mias a pokrmov pripravovaných technologickým postupom vyprážania,
  • Spriehľadnenie a zjednodušenie metodického usmernenia (Aplikácia princípov k Materiálno – spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie) pre prípravu pokrmov v školskej jedálni,
  • Zjednodušenie práce a viac možností pri príprave stravy
  • pani kuchárky môžu používať viac ovocia, viac zeleniny
  • jedlá môžu dochucovať rôznymi bylinkami bez obmedzenia,
  • výber dvoch jedál na výber,
  • možnosť väčšej variability pri príprave pokrmov.

 

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Odporúčané články

NDS opraví mostné závery na mostoch v Banskej Bystrici a pri Spišskom Podhradí  

NDS |MM|  V najbližších dňoch začnú práce na dvoch diaľničných mostoch, pri Spišskom Podhradí a v Banskej Bystrici....

Finále výstavy Pavol Breier: Príbehy zo Zázrivej už túto nedeľu, 1. 9.!

Oravská galéria v Dolnom Kubíne a Žilinský samosprávny kraj v spolupráci s Galériou umelcov Spiša – kultúrne zariadenie...

Komentovaná prehliadka výstavy – 36. Medzinárodné keramické sympózium Lučenec – Kalinovo  

Novohradnské múzeum a galéria Vás pozýva:   Termín: 18.9.2024 Usporiadateľ: Novohradské múzeum a galéria Miesto konania: Námestie Kubínyiho 38/3, Lučenec Podujatie realizované s...

V Žiline vybuchlo osobné vozidlo

KR PZ Žilina |MM|  Dnes v skorých ranných hodinách došlo v obci Mojš, okr. Žilina doposiaľ z presne...

Prezident: Príkladom SNP by sa mali inšpirovať dnešné elity na Slovensku

Peter Pellegrini, prezident SR |  Príkladom Slovenského národného povstania (SNP) by sa mali inšpirovať všetky dnešné spoločenské a...

Polícia obvinila samozvaných „lovcov pedofilov“. Išlo o skupinu 5 osôb vo veku od 15-17 rokov

KR PZ Trnava |MM|  Policajti predvčerom obmedzili na osobnej slobode 5 mladých osôb, vo veku od 15 do...

Tradičný trnavský jarmok, kde história ožíva a ulice pulzujú životom

Mesto Trnava |  Od 12. do 15. septembra sa Trnava premení na pestrofarebné more stánkov, vôní a zážitkov....

Bezpečnosť detí počas začiatku školského roka

Prezídium PZ SR |MM|  S blížiacim sa začiatkom nového školského roka si dovoľujeme upozorniť širokú verejnosť, že prvý...

Vláda schválila návrhy zmien v zákone o štátnej službe potrebné pre stabilizáciu personálnej situácie v bezpečnostných zložkách

Návrh novely zákona č. 73/1998 o štátnej službe príslušníkov PZ, SIS, Zboru väzenskej a justičnej stráže SR a...

Oznámenie o čiastočnej uzávierky diaľnice D1

MV SR |MM|  Národná diaľničná spoločnosť, a.s. oznámila, že z dôvodu realizácie stavby „Oprava diaľničného mosta ev. č....

Septembrový program v galérii

GUS |MM|  Galéria umelcov Spiša, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pripravila v septembri programy realizované v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva....

Vlastnej dcére sa vyhrážal smrťou

KR PZ Trenčín |MM|  Polícia bola privolaná k rodinnej dráme v Dubnici nad Váhom. Na mieste hliadke vystrašená...