ISSN 1338-032X

Študentské voľby – výsledky 2. kola simulovaných prezidentských volieb

Sarah Trangelová |  Študenti a študentky z celého Slovenska aj počas tohto ,,supervolebného” roka prejavili jednoznačný záujem byť súčasťou verejného života a vyjadriť svoj názor na aktuálne dianie. Rozhodli sa zapojiť do prvého a druhého kola Simulovaných študentských volieb prezidenta 2024.

,,Slovensko je ešte stále nedostatočne otvorené mladej generácií. Jednou zo sprievodných aktivít bol aj dotazník, z ktorého nám vyšlo, že sa mladí ľudia cítia vypočutí na 1,6 na škále od 1 do 5. Študentské voľby sa túto situáciu snažia zmeniť. Neexistuje lepší spôsob ako vyjadriť svoj názor, než ho vložiť do volebnej urny.” – Sarah Trangelová, organizačný tím.

Ako fungujú Študentské voľby?

Študentské voľby už od roku 2016 prinášajú prostredníctvom simulácie skutočných volieb inovatívny spôsob edukácie mladých ľudí a prezentujú naše názory, témy a problémy širokej verejnosti. Organizačná zložka iniciatívy pozostáva zo študentov a študentiek z celého Slovenska, a tak voľby organizujeme pre vlastnú vekovú kategóriu. Študentské voľby sú nadstranícke, teda nepropagujú žiadnu z politických strán a politických subjektov.

,,Naša aktivita simuluje reálne demokratické procesy a teda poskytuje všetkým kandidátom aj voličom a voličkám rovnakú príležitosť.” – Hana Baťová, organizačný tím.

Prečo sú Študentské voľby dôležité?

 

Študentské voľby sa zameriavajú na praktickú časť občianskej náuky, ktorá je súčasťou každej strednej školy na Slovensku. Našej iniciatíve nejde len o výsledok, teda o konečné percentá toho, ako by stredoškoláci a stredoškoláčky volili, základným cieľom je zanechať v študentoch a študentkách osobnú skúsenosť, ktorú by inak zažili až, keď budú prvovoličami a prvovoličkami. Účasť mladých ľudí na voľbách je na Slovensku dlhodobo veľmi nízka, dokonca jedna z najnižších v Európskej únii. Študentské voľby sú jednou z mála aktivít, ktoré pomáhajú tento stav zmeniť k lepšiemu.

,,Je to [Študentské voľby] zažiť niečo, o čom sa hovorí, naživo. Možno mať pocit, že ešte to nie je také vážne rozhodovanie, ale je to získavanie tých zručností. Je to spojenie toho, čo som čítal/a v novinách, videl/a v televízií, čo sme sa učili na občianskej náuke a toho, aké sú následky môjho rozhodovania alebo aké je ťažké to rozhodovanie sa medzi dvomi a nie ísť podľa toho, kto mi je sympatický a menej sympatický.” – PhDr. Tatiana Tökölyová, PhD. Fakulta sociálnych vied, UCM v Trnave.

Druhé kolo

všetky zozbierané dáta nájdete tu: ŠV 1K+2K MÉDIA SPRÍSTUPNENÉ

Druhé kolo Simulovaných volieb prezidenta 2024 sa konalo od 25.3. do 27.3.2024 v 61 okresoch a všetkých krajoch. Išlo o simuláciu skutočných volieb prezidenta pre stredoškolákov a stredoškoláčky od 15 rokov.
Úlohu volebnej komisie, teda zabezpečenie celodenného fungovania volebnej miestnosti,  korigáciu svojich spolužiakov a spolužiačok a neúprosné počítanie hlasov, si vyskúšalo viac ako 720 dobrovoľníkov a dobrovoľníčiek z celého Slovenska. Vďaka našej spoločnej snahe bolo oslovených takmer 42 tisíc študentov a študentiek, ktorí a ktoré mali možnosť zažiť osobnú skúsenosť s voľbami a oboznámiť sa bližšie s kompetenciami prezidenta.

Súbor Študentských volieb 2. koloV roku 2024 malo druhé kolo Simulovaných študentských volieb prezidenta
dopad na:

– 46 545 študentov
– 81 gymnázií, 65 odborných škôl, 2 športové školy a 1 umelecká škola
– 61 okresov, 8 krajov
– hlasovalo 20 209 študentov a študentiek
– k dátumu uzávierky sme spracovali: 138 zápisníc a 19 573 hlasov
– celková účasť: 53 %

Výsledky Simulovaných študentských volieb prezidenta 2. kolo

Prvé kolo

všetky zozbierané dáta nájdete tu: ŠV 1K+2K MÉDIA SPRÍSTUPNENÉ

Prvé kolo Simulovaných študentských volieb prezidenta 2024 sa konalo od 18.3. do 20.3.2024 v 61 okresoch a všetkých krajoch. Išlo o simuláciu skutočných volieb prezidenta pre stredoškolákov a stredoškoláčky od 15 rokov.

Súbor Študentských volieb 1. kolo
V roku 2024 malo prvé kolo Simulovaných študentských volieb prezidenta
dopad na:

– 62 397 študentov
– 93 gymnázií, 81 odborné školy, 4 športové školy a 2 umelecké školy
– 61 okresov, 8 krajov
– hlasovalo 24 335 študentov a študentiek
– k dátumu uzávierky sme spracovali: 156 zápisníc a 23 694 hlasov
– celková účasť: 56 %

Výsledky Simulovaných študentských volieb prezidenta 1. kolo

Sprievodné aktivity

Ako súčasť tohtoročných simulovaných volieb sme si pripravili:

– vedomostné a záujmové dotazníky – pomocou online dotazníkov sa nám podarilo vyzbierať takmer 2600 odpovedí, sústrediac sa pritom hlavne na otázky vedomostné, ktorých výsledky a objasnenia sme priebežne zverejnovali na našom instagrame (studentskevolby), a otázky zisťujúce záujem mladých ľudí o rôzne oblasti, napríklad: spôsoby, akými mladí ľudia registrujú kampaň, vnímanie vplyvu prezidenta na ich vlastný život a spoločnosť, vzhliadanie k politikom a političkám a ďalšie… 

– interaktívne workshopy – v predvolebnom období simulovaných volieb sme organizovali niekoľko stretnutí, na ktorých sme bližšie spoznali mladých aktívnych ľudí a ich záujmy, postoje a názory. Konverzovali sme spoločne o umelej inteligencii, cvičili sme naše kritické myslenie a zdieľali skúsenosti ohľadom participácie mladých ľudí v našich školách a mestách.

– volebné štúdio – vyhlásenie výsledkov 2. kola simulovaných študentských volieb sa konalo 27. 3. v štúdiu FMK TV v Trnave. Štúdio bolo vysielané na našom Facebooku a vyhlásenie konečných výsledkov sprevádzal odborný panel, na ktorom diskutovali docentka Tatiana Tökölyová a doktor Martin Daško. Programu sa zúčastnili aj mládežnícke parlamenty, aktívni mladí ľudia a študentské volebné komisie z celého Slovenska.

– prieskum – počas 2. kola simulovaných študentských volieb prebiehal na 13 školách po celom Slovensku prieskum o znižovaní volebného veku. Spracovali sme 5 zápisníc, čo predstavuje 403 študentiek a študentov po celom Slovensku. Na volebnom lístku odpovedali na dve otázky – či súhlasia všeobecne so znížením veku a potom v akých typoch volieb. Prieskum mal účasť 96, 64 %, výsledky sú zobrazené v grafoch nižšie.

Výsledky prieskumu o znížení volebného veku

,,Zámerom prieskumu v druhom kole Študentských prezidentských volieb bolo otestovať si dizajn takejto aktivity pred Eurovoľbami. Malý počet overených zápisníc ukazuje náročnosť realizácie, pre študentské volebné komisie to bolo veľa práce naviac – museli samostatne počítať hlasy pre 13 rôznych kategórii podľa veku a pohlavia. Z aktuálnych dát vychádza, že aktivitu by malo do budúcna sprevádzať otváranie slobodnej a bezpečnej diskusie, aby odovzdané hlasy boli reprezentatívne a podložené dostatočnými informáciami.” – Hana Baťová, organizačný tím.

 

,,Som z Prešovského samosprávneho kraja a na dnešnom priebehu volieb sme videli rozdiel medzi tým, ako jednotlivé samosprávne kraje pristupujú k participácii mladých ľudí. Dostali sme záštitu od 5 krajov a jedným z nich bol Prešovský kraj, v ktorom som pôsobila a ktorý mal najvyššie zastúpenie škôl. Na druhej strane sa nám niektoré školy odhlasovali ešte na poslednú chvíľu z rôznych dôvodov.” – Ema Adamišínová, organizačný tím .

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Odporúčané články

Slávnostné otvorenie plavebnej sezóny na Dunaji 2024

Miroslav Košírer / Bratislava / V týchto dňoch na lodi Harmónia sa konalo slávnostné otvorenie plavebnej sezóny na...

Štátny tajomník MS SR Michal Sedliak rozbehol vlnu návštev vo väzniciach po celom Slovensku

MS SR |MM|  CPT vyzdvihlo zaobchádzanie s odsúdenými, ľudský prístup aj modernizáciu ústavu Jeho prvá cesta mimo hlavného mesta...

Polícia dnes zverejnila video z nehody Andreja Danka

Polícia Slovenskej republiky dnes zverejnila video z dopravnej nehody zo dňa 11. januára 2024 v mestskej časti Bratislava...

Dopravná nehoda na diaľnici D1 pri obci Hôrka nad Váhom

KR HaZZ Trenčín |MM| Dňa 25. apríla, krátko po jednej hodine popoludní bola ohlásená dopravná nehoda dodávky a...

Finisáž výstavy Dušan Krnáč – ANTICOMICS (pred a po…)

Novohradské múzeum a galéria, kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja, Vás pozýva na finisáž výstavy Dušan Krnáč – ANTICOMICS (pred a...

Efektívnejšia údržba v tuneloch pokračuje aj v máji a júni

NDS |MM| Národná diaľničná spoločnosť sa snaží neustále zefektívňovať proces pravidelnej údržby a servisu tunelov naprieč Slovenskom....

Policajti dnes kontrolujú v Trnavskom kraji nelegálnu migráciu

KR PZ Trnava |MM| Policajno – bezpečnostná akcia, ktorá je zameraná na elimináciu sekundárnej migrácie na hranici Slovenskej...

Minister spravodlivosti Boris Susko chce nariadiť povinnosť sudcu vždy vypočuť maloleté dieťa pred umiestnením do reedukačného centra

MS SR |MM|  Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky v tejto súvislosti predkladá do medzirezortného pripomienkového konania návrh vyhlášky, ktorou...

Povolenie všeobecnej výnimky počas nadchádzajúcich sviatkov

Prezídium PZ SR |MM|  Prezídium Policajného zboru povoľuje všeobecnú výnimku z § 39 ods. 1 a 2 zákona...

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb čakáme do konca mesiaca

FS SR |MM|  Poskytovatelia platobných služieb majú do konca apríla povinnosť zaslať finančnej správe (FS) informácie o príjemcoch cezhraničných...

Policajné správy z Prešovského kraja

KR PZ Prešov |MM| Takmer 2,7 promile malo svoje následky 38 ročný muž zo Starej Ľubovne bol na základe...

Vodič narazil do stromu, nafúkal viac ako 3 promile

KR PZ Žilina |MM|  V stredu  24. apríla 2024  v čase okolo 11.00  hod. došlo na ceste prvej...