ISSN 1338-032X

Policajný zbor a ministerstvo vnútra štartujú masívnu kampaň proti dezinformáciám: Zapojte sa do nej aj vy!

Prezídium PZ SR |MM| „Hoaxy sa na mňa nelepia“je novou preventívno-vzdelávacou kampaňou Ministerstvo vnútra SR a Policajného zboru, ktorú podporili významné slovenské osobnosti. Verejnosť sa bude môcť stať jej súčasťou prostredníctvom nálepiek a odznakov.
Slovenská republika je dlhodobým cieľom pôsobenia rôznych druhov dezinformácií, ktorých cieľom je vytváranie napätia v spoločnosti, nárast nedôvery v štátne inštitúcie a polarizácia spoločnosti.

COVID-19 A VOJNA NA UKRAJINE

Polícia sa pôsobením dezinformácií začala intenzívne zaoberať najmä po vypuknutí pandémie, kedy nastal prvý významný nárast vplyvu nepravdivých správ. Zmanipulované informácie bezprostredne ohrozovali životy a zdravie všetkých občanov krajiny. V roku 2022 sa nosnou témou dezinformátorov stala vojna na Ukrajine a obhajovanie vojenskej agresie cudzej štátnej mocnosti.
Ministerstvo vnútra rieši problematiku dezinformácií ako súčasť aktivít zameraných proti hybridným hrozbám a od roku 2022 zriadilo aj špecializované Centrum boja proti hybridným hrozbám.

KAMPAŇ PODPORILI ZNÁME OSOBNOSTI

Hlavná časť kampane „Hoaxy sa na mňa nelepia“ bude komunikovaná formou krátkych videí so známymi osobnosťami, ktoré sa zamerajú na špecifické hoaxy.
Kampaň polície sa rozhodli podporiť reper a komik Bekim Aziri, prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella, emeritný biskup Róbert Bezák, 96-ročný lekár Karol Mika a cestovateľ Martin Navrátil. S ďalšími známymi osobnosťami, ktoré by sa mohli do kampane zapojiť, polícia aktívne komunikuje.

“Hoaxy tu boli už od nepamäti, už pred dve tisíc rokmi. Dokážu ublížiť, dokážu zabíjať. Musíme si naozaj dávať pozor. Nedovoľme, aby nás zničili,” povedal Róbert Bezák.
Videá bude mať verejnosť možnosť vidieť na sociálnych sieťach polície a ministerstva vnútra, ale aj vo vysielaní RTVS (televízia, rozhlas) a televízií JOJ a Markíza. Uvedené televízne stanice kampaň odvysielajú bezodplatne.
Kreatívne stvárnenie kampane, vrátane výroby a spracovania videí je výsledkom práce Policajného zboru.

Známe osobnosti neboli za svoje vystúpenia honorované.
Šírenie kampane na sociálnych médiách a v offline priestore formou nálepiek a odznakov bolo podporené zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu v rámci programu Efektívna verejná správa.

AKO SA MÔŽETE ZAPOJIŤ VY?

Verejnosť sa do kampane bude môcť zapojiť prostredníctvom nálepiek a odznakov s logom a heslom kampane. Nálepky budú k dispozícii od budúceho týždňa vo verejných priestoroch Prezídia Policajného zboru, policajných krajských a okresných riaditeľstiev, klientskych centier a okresných úradov. Zamestnanci Informačných kancelárií Prevencie kriminality ich budú distribuovať v rámci prednášok na školách a seniorom.
Limitovaný počet nálepiek a odznakov bude k dispozícii prostredníctvom facebookovej stránky “Hoaxy a podvody – Polícia SR”, na ktorú sa záujemcovia budú môcť obrátiť formou súkromnej správy.

PROTI HOAXOM BOJUJEME ROKY

Policajný zbor začal boj proti dezinformáciám ako prvá inštitúcia na Slovensku v roku 2017. Nasledujúci rok bol spustený špecializovaný profil na facebooku „Hoaxy a podvody – Polícia SR“, ktorý sa v danej oblasti stal vďaka viac ako 150 000 fanúšikom najsledovanejším informačným kanálom, a taktiež získal niekoľko ocenení.

Polícia o téme dezinformácií publikovala niekoľko verejných správ – prehľad hoaxov za roky 2022 a 2023, ako aj detailnú analýzu informačnej operácie Ladomirová, na ktorej sa podieľalo Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Bratislave (odkaz na publikácie: https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=policia-zverejnila-prehlad-o-tvorbe-vyvoji-a-sireni-dezinformacii-a-manipulacii-na-slovensku-v-roku-2022).

Predchádzajúci článok
SA ŽP |MM|  Po úspešne ukončenej kampani Zatoč s odpadom pokračuje Slovenská agentúra životného prostredia s environmentálnou výchovou a osvetou v aktuálnych témach. Od začiatku školského roka až do jeho skončenia budeme verejnosti adresovať výzvy spojené s klímou. Práve tá nás denno-denne ovplyvňuje a volá nás do akcie. Prvou výzvou z kampane klímaTYzuj bude počas septembra adoptovať si strom. Cieľom nových výziev v rámci kampane klímaTYzuj sa je uvedomiť si, že zmena klímy je tu a teraz. Každý deň ju ovplyvňujeme a ona ovplyvňuje nás, preto je načase konať. Na záujemcov čaká 10 tém a 10 výziev, ktoré sa budú postupne odkrývať vždy v prvý deň v mesiaci, od septembra 2023 do júna 2024. Do každej výzvy je možné zapojiť sa len raz. Po skončení konkrétnej výzvy je každý registrovaný zaradený do mesačného žrebovania o hodnotné ceny a čím viac výziev splní, tým väčšiu šancu bude mať v záverečnom júlovom žrebovaní po skončení kampane. Septembrová téma z kampane klímaTYzuj sa venuje klíme našej planéty a jej otepľovaniu. Toto oteplenie pociťujeme takmer každý deň. My, ľudia, máme široký výber možností, ako sa ochladiť. Dáme si studený nápoj, zmrzlinu, osviežime sa kúpeľom v studenej vode, schováme sa v tieni stromu, vyzlečieme si šaty, či zapneme klimatizáciu (ktorá spotrebúva energiu a nie je ekologicky šetrná). Naša planéta si nemôže vybrať žiadnu z týchto možností. Na ochladzovanie má však svoje vlastné prirodzené regulačné mechanizmy, ktoré fungujú doslova ako klimatizácia. Vedia teplotu znížiť či zvýšiť. Ide napríklad o prirodzený skleníkový efekt, kolobeh uhlíka v živej a neživej prírode či schopnosť lesov zachytávať oxid uhličitý. Stromy patria k najúčinnejším pomocníkom v boji proti zmene klímy a majú množstvo funkcií. Okrem tej estetickej ovplyvňujú miestnu mikroklímu, absorbujú oxid uhličitý (dospelý strom dokáže absorbovať až 150 kg CO2 ročne), filtrujú znečisťujúce látky v ovzduší, poskytujú tieň, zadržiavajú vodu v krajine, spevňujú pôdu a mnoho ďalšieho. Stromy je potrebné chrániť a starať sa o ne. V aktuálnej výzve preto verejnosť vyzývame k adopcii stromu. Postup: Vyberte si ľubovoľný strom vo svojom okolí. Určite, o aký druh ide. Adoptujte si ho a premyslite, ako sa oň budete starať (skrášlenie jeho okolia, vyzbieranie odpadu okolo stromu, odstránenie suchých vetiev, umiestnenie búdky pre vtáky…). Adoptovať strom si viete aj na diaľku. Na internete nájdete tipy na adopciu stromov. Odfoťte svoj strom a pošlite nám jeho fotku. Pripojte aj krátku správu o poskytnutej starostlivosti. Všetky potrebné informácie o inovovanej kampani klímaTYzuj nájdete tu: https://www.ewobox.sk/sazp/klimatyzuj-sa Registrácia do septembrovej výzvy je možná tu: https://www.ewobox.sk/sazp/klimatyzuj-sa/schladi-klimu-klimatizacia
Ďalší článok

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Odporúčané články

Na tejto falošnej stránke Packety si balík nevybavíte! Hrozí vám skôr vybielenie účtu

Prezídium PZ SR |MM| Viacerí ste nám poslali odkaz na podozrivú stránku, ktorá chce, aby ste verili, že...

Pád bezmotorového lietadla v Martine – AKTUALIZOVANÉ

KR PZ Žilina |MM| Policajti, spolu s hasičmi a záchranármi sa práve nachádzaj na mieste pádu bezmotorového lietadla....

Róbert Zsembera: Prepojenie technickej výučby na Žilinskej univerzite v Žiline a praxe je ukážkové

MŠVVM SR |MM| Unikátny moderný kampus vybavený špičkovou technikou aj oddychovými zónami, atraktívne študijné programy, ubytovanie v moderných...

Štát uzavrel zmier s obeťami policajnej akcie vo Vrbnici z roku 2015

MS SR |MM| „Slovenská republika uzavrela vo februári 2024 zmier s tromi sťažovateľmi, ktorí pred Európskym súdom pre...

Ministerstvo školstva predstavilo reformu reedukačných centier

MŠVVM SR |MM| Alarmujúci stav reedukačných centier, na ktorý upozornila aj správa Generálnej prokuratúry SR, si vyžadoval okamžité...

Múzeum colníctva oslavuje dvanásť rokov

FS SR |MM|  V nedeľu 5. mája si pripomenieme 12. výročie otvorenia Múzea colníctva. Pôvodné múzeum sídlilo v...

Žilinčan jazdil na cudzom aute a nafúkal viac ako 1 promile

KR PZ Žilina |MM|  Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Žiline obvinil 28-ročného muža  zo Žiliny, z trestného...

Práce na košickej R2 sa sústreďujú na mosty

NDS |MM|  Práce na stavbe košického obchvatu R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany, II. úsek, pokračujú v plnom...

Cyklisti na cestách

Prezídium PZ SR |MM|   S príchodom jari a blížiacim sa letom pribúdajú na cestách aj najzraniteľnejší účastníci...

Kam s ním, keď nie do koša

ZŠ K.Kuffnera Sládkovičovo / V súčasnej dobe, kedy máme veľa možností získavať a overovať si informácie z rôznych...

Počet odsúdených mladistvých za posledných 10 rokov klesol takmer o polovicu

MS SR|MM| Ústav na výkon trestu odňatia slobody v Sučanoch zaznamenal za posledné roky významný pokles počtu mladistvých,...

AKTUÁLNE: Polícia v Bratislave preveruje oznámenia o údajnom uložení výbušnín vo viacerých školách

POLICAJTI KRAJSKÉHO RIADITEĽSTVA PZ V BRATISLAVE PREVERUJÚ OZNÁMENIA O ÚDAJNOM ULOŽENÍ VÝBUŠNÍN V PRIESTOROCH VIACERÝCH ŠKÔL NA ÚZEMÍ...